4 Bedroom Georgian New Build

A bespoke 4 Bedroom Georgian style dwelling situated within the historic Cathedral Quarter of the City of Lincoln. This development saw the demolition of an existing 1960’s property, located in the grounds of an extensive plot, shielded by a collection of protected mature trees and hedgerows, all of which were considered closely as part of the production of the development scheme.

The property comprises of accommodation across three stories. Upon entering, a large Hallway presents a grand central staircase, leading to first and second floor accommodation. At ground, a large Kitchen, Dining Room, Study, ground floor Bedroom with En-suite, Utility, Pantry and WC is provided. At first floor, a generous principle full width Sitting Room, Snug, Kitchenette and Master Suite. Finally at second floor features two sizable double Bedrooms, each with dedicated En-suite facilities, and Storage room.

The property has been designed to conform to the established Georgian design features. This includes the use of extensive stone corbelling, window and door surrounds, cornice details and central portico focal piece.

4 Bedroom Bespoke Private Dwelling

A project that oversaw the adaptation of an already passed planning application previously handled by our team. Alterations of the internal layout and external aesthetics of the property were made to fully satisfy a new set of requirements. This included working with a complex set of existing site levels, creating accommodation across the site by linking the Garage with the main Dwelling. Full landscaping works were also produced to provide a workable solution for car parking with comfortable turning areas, accessible pedestrian routes up to the dwelling, and general Garden areas with planting beds to the rear and side.  A concept scheme for a subterranean swimming pool was also developed to provide a feasible solution, should it be progressed further.

The property as a whole provides four sizeable double Bedrooms, two of which feature dedicated En-suites. A large open-plan Kitchen situated at the heart of the property leads through to an Orangery attached to the rear. A separate Lounge, Dining Room, Snug, Study, Utility feature at Ground floor, with two Cellar rooms below. The attached Garage accessed by a link incorporating a Plant and Boot Room, provides parking for two vehicles, with accommodation above accessed by a dedicated staircase.

The project was carried out to a strict time plan, ensuring submission of a new planning application was made before the expiry of an existing. Our team consulted with our Client each step of the way, ensuring each decision was made in line with their expectations and requirements.

Expansion of SEN School

A site our team has had previous involvement with, this project oversaw the Phase 2 development of Oakwood Community School.

Our initial involvement saw the conversion of the existing farm and outbuildings into a dedicated Special Educational Needs establishment, suitable for 1:1 teaching in a rural environment. Existing steel frame structures were stripped back to their framing and rebuilt on the same footprint. This created a fresh set of buildings for the School, and structures that would comfortably meet the required Building Regulations.

In 2020, our Client expressed interest to develop the site further. Our team closely followed the given brief to expand the School site inline with demand for SEN places within the Leicestershire area. The Phase 2 development would create two large main teaching blocks, linked with a central Main Entrance and Reception Area. Nestled to the rear sits a dedicated Workshop for woodwork and engineering, along with a large Sports Hall and Multi-use Games Area for Physical Education.

An extensive 3D scheme was produced as the site layout was established. This was crucial in conveying the latest development of the site to staff and pupils, and aided the planning process also.

The Gate Keepers Lodge

Our team were tasked with producing a traditional 2 storey, 3-bedroom property for use on an existing Private Farm estate in the Lincolnshire countryside. The property would form part of the farms existing complex and would be occupied by employees of the site. The dwelling was positioned within the site to drastically improve overall security, siting it adjacent to the main approach into the farm.

The dwelling was appropriately designed for occupation for a large family. At ground floor, a large Lounge, Kitchen and Breakfast area, separate Dining Room and Study. At First, Master Bedroom with En-suite and walk-in wardrobe, Family Bathroom and two further Bedrooms. The property features a dormer design, allowing the overall height to remain low without drastically inflicting on the first-floor accommodation, but also to reduce the impact that the property would impose on its surrounding rural location.

As part of the scheme, vehicle access and parking, garden areas and landscaping was also established. This project underwent extensive 3D design work to produce the artist impressions seen on this page.

 

Performing Arts Centre

SRA were invited to provide a concept scheme for a new dedicated Theatre and Performing Arts Centre for a school in Lincolnshire. The brief requested a new and exciting statement building which would inspire students and show the schools dedication to Performing Arts. It was important that this building provided an advertisement for the school due to its frontal location. Our team worked in close collaboration with each other to produce numerous sketches and ideas, all the while remaining concious of the technical challenges that lay ahead, such as the sheer amount of mechanical plant that would be required in a building of this scale.

As with most of our projects, 2D drawings were first produced before evolving into a detailed 3D model once layouts were finalised. We decided to put our new version of the rendering software into practice and created realistic visualizations of our proposals.

The proposed scheme incorporates large amounts of glazing to fill the building with natural daylight light, along with colourful attractive cladding panels to provide the eye-catching advert. A flat roof has been introduced above the main entrance where mechanical plant equipment can reside, allowing easy access for general maintenance and servicing. Punctured metal cladding has been introduced around the perimeter of this section to obscure the plant machinary, with the school logo incorporated by introducing smaller and more frequent punctures within the paneling.

Although currently a feasibility scheme, the design provides just an insight into the work that our team can undertake and the level of detail and forethought SRA consider, even during the concept stage.

 

Modern Residential Extension

We met this Client through our partnership with Houzz where they were looking to add extra space to their recently purchased 3 storey mid-terraced property. With a generous garden but the requirement to retain an existing parking space, the extension could only project a limited amount. The Client was keen for a modern aesthetic and wanted the works to avoid conflicting with the First-Floor windows which went hand-in-hand for a flat roof construction. The flat roof construction helped maximise internal ceiling height, whilst having minimal effect on surrounding neighbours.

To maximise natural daylight and throw light into the existing living space, full-height and full-width bi-fold doors were introduced along with 2 large roof lanterns, creating an open and airy space. A secret gutter was formed along the existing external wall at roof level to avoid cluttering the rear elevation, with downpipes and drainage discreetly incorporated within the fabric of the building.